Pagina's

zaterdag 29 mei 2010

.... en dan doen!

Ik kom regelmatig tegen dat mensen met de meest schitterende ideeën rondlopen maar er steeds niet toe komen om die om te zetten in realiteit.
Het is blijkbaar moeilijk om het moment te kiezen om aan de slag te gaan. Een idee wordt uitgewerkt, bijgewerkt, bijgeschaafd, bijgesteld.... maar niet afgewerkt. De bedenker is voortdurend op zoek naar de zwakke plekken in zijn/haar idee en blijft doorgaan met aanpassen zodat het perfect zal functioneren.
Of het nou gaat om het starten van een eigen bedrijf, het realiseren van een samenwerking, een fusie, een nieuwe dienst, enz.

Het eerste obstakel is het inschakelen van anderen om mee te denken of als klankbord. "zouden ze mijn idee niet stom vinden", "vinden ze het niet stom dat ik daaraan ga beginnen" of zelfs "als ze maar niet met mijn idee aan de haal gaan".

Natuurlijk is het verstandig om een idee uit te werken. Maar vraag vertrouwelingen om je heen wat die ervan vinden. Je zal versteld staan van de bergen goede (soms ook goedbedoelde) adviezen je krijgt. Ook adviezen over jezelf in relatie tot je idee. Je hebt een geweldig idee maar ben jij degene die dat moet/kan uitvoeren?

Er zijn dus nogal wat beslissingen die genomen moeten worden voordat een idee daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Dat verleidt heel velen om in de ontwerpfase te blijven hangen. Wat is dan het goede moment om aan de realisatie te beginnen? Eerlijk gezegd...... geen idee! Vooraf is dat niet vast te stellen, achteraf is dat heel makkelijk. Is dat nou geklets? Neen hoor, kijk maar eens om je heen. Heel grote bedrijven met massa kennis over marketing slaan de plank regelmatig gruwelijk mis. Neem Philips maar als voorbeeld dichtbij. Dit bedrijf is wereldwijd bekend om hun enorme innovatief kracht. Ze komen vaak met verbluffend goede nieuwe producten die het door onjuiste marketing niet redden in de markt. Het gaat daarbij om enorme campagnes die minitieus worden voorbereid en uitgewerkt, die fabelachtige sommen geld kosten. En toch redden die producten het niet in de markt. Meestal omdat ze net te laat die producten voor een te exclusieve prijs in de markt zetten. De concurrentie zit niet stil. Die ontwikkeld ook producten die kwalitatief wel minder mogen zijn dan jouw product maar die wel de markt al iets bieden en vaak voor een aantrekkelijkere prijs. Een voorbeeld van het tegenovergesteld is Apple. Die zetten regelmatig een product in de markt waar heel veel op valt aan te merken voor een prijs die onredelijk lijkt. En toch.... vliegen hun producten vervolgens als warme broodjes over de toonbank.

Wat is dan het verschil? Simpelweg, visie en lef. De visie om een product te ontwikkelen waar behoefte aan is c.q. voor kan worden ontwikkeld. Het lef om het te presenteren op het moment dat het werkt.
Het idee (c.q. product) hoeft (nog) niet perfect te zijn maar het moet wel een antwoord zijn op een vraag. Die vraag kan al bestaan, dan gaat het meestal om een (uit)vinding of een vraag die wordt gecreëerd dan gaat het meestal om een idee.
Na de launch begint feitelijk pas het echte werk. Hoe wordt erop gereageerd, hoe moet het worden bijgesteld, hoe kan het verder worden otnwikkeld, wat doet de concurrentie, enz.

Wat ook bijzonder is is dat marketing geen ingewikkelde en duur proces hoeft te zijn. Weer als voorbeeld Apple. Één (wel goed voorbereide) presentatie in de vorm van een persconferentie doet de hele was!
En daar liggen de mogelijkheden voor beginnende ondernemers. Internet biedt tegenwoordig gigantische mogelijkheden. Je kan een presentatie van je idee of product maken en die ergens op internet plaatsen, het maakt niet eens zoveel uit waar. Vervolgens hoef je potentiële klanten alleen nog de weg daarheen te wijzen door ze de url-link te geven. Via e-mail en social media kun je die klanten bereiken en verwijzen.
De eerste keer dat je dat doet zal een tijdsinvestering vragen, daarna zal het steeds eenvoudiger worden en sneller gaan. Het is ook belangrijk om regelmatig een update te verzorgen en te publiceren. Doe dat overigens met mate en passend bij wat je aanbiedt. Dat je dagelijks nieuwe vacatures meldt op je vacature-site is niet alleen logisch maar ook noodzakelijk. Dat je dagelijks laat weten dat je een cursus verzorgt zal heel wat minder positief worden ervaren.

Er is over elke zin in deze blog een boek te schrijven. De kern is echter dat een goed idee voorbereiding vraagt voordat het aan de wereld wordt gepresenteerd maar dat dat moment niet te lang vooruitgeschoven moet worden. Bezint eer gij begint...... maar vooral ook beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten